Національна школа суддів України

Особливості розгляду “складних” сімейних справ

12 травня 2021 року Національна школа суддів України за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” та у співпраці з Національним суддівським коледжем у місті Ріно (США) продовжила серію відкритих вебінарів для суддів, помічників суддів, працівників апарату суду та адвокатів з обговорення і обміну досвідом із американськими колегами щодо актуальних питань повсякденної суддівської діяльності, зокрема, і під час пандемії.

Другий вебінар, який було присвячено темі “Особливості розгляду “складних” сімейних справ”, розпочали проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, заступниця керівника Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове Правосуддя” Наталія Петрова та менеджер програм онлайн-навчання у Національному суддівському коледжі Елізабет Морган-Бізлі.

Викладачем вебінару стала Почесна суддя, виконуюча обов’язки головної координаторки з питань громад та співзасновниця платформи coParenter для виваженого вирішення спорів, викладачка Національного суддівського коледжу (Ріно, США) пані Шерріл Еллсворт.

Розгляд сімейних справ є надзвичайно складним завданням, оскільки судді необхідно ухвалити рішення, яке  може кардинальним чином вплинути на життя сім’ї. Зважаючи на це, в ході вебінару пані Еллсворт зосередила увагу слухачів та слухачок вебінару на ключових аспектах вирішення та інструментах розгляду “складних” сімейних справ судами США, поділилася важливою інформацією, яку необхідно знати, щоб працювати з людьми з різним життєвим досвідом, у тому числі травматичним, незалежно від того, чи питання спору стосуються встановлення опіки над дітьми чи поділу майна, а також розповіла про методи ефективної комунікації з усіма учасниками судового процесу, у тому числі сторонами, які представляють себе самостійно.

Окрім того, пані суддя надала практичні поради із свого власного професійного досвіду, які можуть бути корисними для українських суддів в управлінні найскладнішими питаннями спірних сімейних правовідносин та сприятимуть набуттю необхідних навичок, у тому числі психологічних.

Під час виступу американської судді учасники та учасниці вебінару  не лише прослухали цікавий та корисний матеріал, але й узяли активну участь в обговоренні, обміні думками з актуальних питань тематики вебінару та інтерактивному опитуванні.

Загалом учасниками заходу стали понад 90 осіб – суддів Верховного Суду, судів першої і апеляційної інстанцій, помічників суддів, працівників апарату суду, адвокатів, медіаторів, експертів Програми USAID “Нове правосуддя”, представників та тренерів Національної школи суддів України.

Наступний із серії онлайн–вебінарів, який буде присвячено ефективному розгляду малозначних справ, відбудеться 17 травня 2021 року.