Національна школа суддів України

Особливості розгляду соціальних та пенсійних спорів

23 червня 2020 року Національною школою суддів України  проведено загальноукраїнський онлайн семінар для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему: “Розгляд пенсійних та інших соціальних спорів”.

Семінар відкрили директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко, який ознайомив із програмою і регламентом навчального заходу та представив  викладачів, голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Коренев та голова Третього апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун, який зауважив, що незвичний формат семінару дає можливість збагатитися новим досвідом і опанувати нові методи й засоби отримання знань.

Олександр Мартиненко звернув увагу, що судді прослухають онлайн лекції та візьмуть участь в їх обговоренні за допомогою платформи “ZOOM”.

Мета семінару –  формування єдиного бачення щодо застосування норм матеріального та процесуального права під час розгляду та вирішення цієї категорії справ, а також поглиблення рівня знань і навичок суддів з урегулювання таких спорів.

Старша викладачка кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лілія Тимченко ознайомила суддів із загальною характеристикою соціального захисту та теоретичними засадами необхідності реформування пенсійного законодавства в Україні

Про повноваження органів пенсійного форду та актуальні проблеми при призначені та виплатах пенсій окремим категоріям громадян розповіли працівники Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Тетяна Стасенко, Алла Монахова, Наталія Бутенко, Тетяна Лень.

Практично значущими були виступи судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктора юридичних наук, професора Василя Ількова та судді Запорізького окружного адміністративного суду Марини Семененко, які звернули увагу на особливості розгляду адміністративних справ, зокрема про перерахунок пенсій військовослужбовцям та прирівняним до них особам, державним службовцям, прокурорам, суддям у відставці.

Аналіз судової практики розгляду цієї категорії спорів розглянула та обговорила з колегами суддя Третього апеляційного адміністративного суду Юлія Дурасова.

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк розповів про сталість та правову визначеність під час розгляду цієї категорії справ.

На завершення кожному судді, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.