Національна школа суддів України

Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними

7 листопада 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено тренінг на тему: “Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними”.

Захід відкрила заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Галина Юровська (модератор), яка ознайомила суддів з метою та завданнями, методами роботи та визначила порядок, який буде діяти під час тренінгу. Модератор зазначила, що в системі юридичних фактів, які становлять основу виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин, найбільш значне місце займають правочини, оскільки саме вони найчастіше породжують відносини приватноправового характеру між суб’єктами. Суддя Березанського міського суду Київської області Тетяна Дудар зупинилась на видах недійсних правочинів та розкрила наслідки недійсності правочину. Суддя Ленінського районного суду міста Дніпра, кандидат юридичних наук Андрій Нижний залучив суддів до обговорення важливих питань щодо визнання правочину дійсним як способу захисту порушеного права і визнання недійсними правочинів, пов’язаних з обігом нерухомості, та розповів про наслідки вчинення правочину за межами дієздатності. Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Микита Рибак розкрив процесуальні аспекти розгляду справ про визнання правочинів недійсними.

Під час тренінгу судді виконали низку практичних завдань: розмежовували спірні правочини, визначали правильний спосіб розгляду конкретних обставин справи, ідентифікували випадки, коли суд міг вийти за межі позовних вимог, формулювали резолютивну частину рішення суду та мотивували рішення суду у справах про визнання правочину недійсним та інші.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.