Національна школа суддів України

Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними

5 березня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів провела тренінг для на тему: “Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними”.

Тренінг модерували викладач-науковий консультант Національної школи суддів України, суддя у відставці Лілія Гуцал та суддя районного суду міста Дніпропетровська, кандидат юридичних наук Андрій Нижний. Відкриваючи тренінг, судді-викладачі зазначили, що його метою є надання суддям практичних порад для набуття знань, умінь і практичних навичок розгляду та вирішення справ, пов’язаних із недійсністю правочинів.            Модератори пояснили завдання, методи роботи, визначили правила, які будуть діяти під час тренінгу, та нагадали поняття й види недійсних правочинів і наслідки недійсності правочину.

Лілія Гуцал, Андрій Нижний, а також викладач (тренер) суддя у відставці Михайло Поліщук зосередили увагу на процесуальних аспектах розгляду справ про визнання правочинів недійсними. Практично доцільним було обговорення актуальних питань щодо визнання недійсними правочинів, пов’язаних з обігом нерухомості, зокрема невідповідності волі та волевиявлення сторони правочину як підстави його недійсності. Також було порушено важливе питання щодо наслідків вчинення правочину за межами дієздатності.

Жвавий інтерес слухачів викликали практичні завдання, експрес-опитування з використанням клікерів, модерована дискусія після перегляду відео. Формат загального обговорення висвітлених тем дав можливість суддям обговорити низку актуальних питань, що стосуються особливостей розгляду спорів про визнання правочинів недійсними.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.