Національна школа суддів України

Особливості розгляду спорів, що виникають при виконанні зобов’язань

21 травня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів на семінарі: “Проблемні питання розгляду спорів щодо виконання господарських зобов’язань. Правові висновки Верховного Суду”.

Відкрив онлайнове заняття директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко та звернув увагу на актуальність вивчення практики розгляду спорів, що виникають при виконанні окремих видів зобов’язань і правових висновків Верховного Суду.  Заступниця директора регіонального відділення Алла Баштанник познайомила помічників суддів із викладачами й тематикою семінару.

Для проведення онлайн–семінару запрошено суддів Олександра Крижного (модератор заняття), Оксану Ярешко та Володимира Гевка.

Суддя Олександр Крижний доповів про відповідальність за порушення грошових зобов’язань і правові висновки Верховного Суду щодо нарахування та стягнення штрафних санкцій. 

Про практику розгляду судами спорів, що виникають із виконання кредитних договорів і правові висновки Верховного Суду щодо спорів у сфері банківської діяльності доповідачкою була суддя  Оксана Ярешко.

Особливості розгляду спорів, що виникають при виконанні окремих видів зобов’язань помічники суддів дізналися із презентації судді Володимира Гевка, який акцентував увагу на актуальних питаннях вирішення спорів про відшкодування шкоди та тих, що виникають при укладенні, зміні та розірванні договорів.  

Відповідно до пропозицій, зазначених  помічниками суддів наприкінці онлайн–семінару, організація та проведення наступних занять буде вдосконалено.