Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ про відшкодування моральної (немайнової) шкоди

31 жовтня 2019 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар-практикум на тему: “Особливості розгляду справ про відшкодування моральної (немайнової) шкоди”.

Актуальність цієї теми та склад викладачів зацікавив суддів  апеляційних та окружних загальних судів  Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської і Запорізької областей, які прибули на семінар.

Вітальними словами семінар відкрив директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко, який звернув увагу учасників на те, що кінцевою метою звернення громадян до суду є відновлення порушеного права та відшкодування шкоди, завданої неправомірними діями. Саме відновлення справедливості та компенсація моральних втрат, яких зазнав потерпілий, і можна вважати основною метою судового процесу та права як соціального регулятора в цілому. Також суддів-учасників привітала очільниця Дніпровського апеляційного суду Наталія Деркач, яка побажала їм вдосконалити свої знання на запропоновану тему та розповіла про результати роботи XXVII позачергового зїзду суддів України.

Захід провели судді-викладачі окружних загальних судів Дніпропетровської області Ольга Чайкіна, Ганна Майна, Ярослав Квятковський.

Семінар було розпочато “мозковим штурмом” щодо виявлення проблем, які найчастіше виникають при розгляді справ про відшкодування моральної (немайнової) шкоди в судах.

Актуальними для розгляду були такі питання:

поняття моральної шкоди в цивільному праві;

підстави та умови настання цивільно-правової відповідальності не відшкодування моральної шкоди;

визначення кола суб’єктів у правовідносинах щодо відшкодування моральної шкоди;

підготовчі дії судді за позовом про відшкодування моральної шкоди;

особливості доказування підстав для відшкодування моральної шкоди;

визначення розміру відшкодування моральної шкоди;

підстави та докази, які враховуються судом;

аналіз правових позицій за для єдності судової практики.

У межах семінару судді прослухали інтерактивні лекції з використанням презентацій, взяли  участь в обговоренні судової практики при розгляді справ цієї категорії.

Роботу було побудовано на якомога активнішій участі учасників, тому окрім обговорення, обміну досвідом, викладачі запропонували закріпити отримані знання та навички під час виконання практичних ситуативних завдань.

Після закінчення заходу, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування учасників семінару та вручення Сертифікату Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.