Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ, що виникають із сімейних відносин

3–4 листопада 2016 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар для суддів загальних судів на тему: “Особливості розгляду судами справ, що виникають зі шлюбно-сімейних відносин”.

У семінарі беруть участь 45 суддів загальних судів Волинської, Закарпатської, Івано–Франківської, Львівської та Рівненської областей.

Для проведення семінару запрошено суддю Вищого спеціалізованого суду України, члена Вищої ради юстиції, кандидата юридичних наук Аллу Олійник, суддю у відставці, заступника начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидата юридичних наук Галину Юровську, суддю у відставці Тетяну Гірник, спеціаліста по соціальній роботі, психолога центру “Жіночі перспективи” Олену Кальбус та приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Олену Пелех.

Із вітальними словами до суддів звернулась Алла Олійник,  яка висвітлила мету семінару та  зосередила увагу на розгляді судами сімейних спорів у світлі статті 8 Європейської конвенції з прав людини і основоположних свобод. Також Алла Олійник зупинилась на питаннях дисциплінарної відповідальності суддів відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, який набрав чинності 30 вересня 2016 року.

Відкриваючи семінар, директор регіонального відділення Оксана Польна зазначила, що ідея проведення заходу із цієї тематики зумовлена численними запитами суддів щодо проблемних питань судової практики в сімейних спорах. Судді, розуміючи важливість цього питання та його проблематику, хочуть більше уваги приділяти розгляду саме цих судових справ.

Ставлення держави до сім’ї, до укладення і припинення шлюбу, та, відповідно, шлюбно-сімейних правовідносин, безумовно трансформувалось. Шлюбно-сімейні справи випливають із особливого виду правовідносин, які потребують не лише повного, всебічного та об’єктивного вивчення, а й особливого підходу із залученням, зокрема, психологів, оскільки належать до сфери особистих родинних стосунків. Є низка питань, на які необхідно звернути увагу суддів, зокрема за участі органів нотаріату в забезпеченні прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх осіб та подружжя в сімейних правовідносинах.

 Після визначення пріоритетів та висловлення очікувань судді протягом двох днів матимуть можливість отримати відповіді  на запитання, що виникають безпосередньо у їхній роботі  під час розгляду такої категорії справ.