Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ щодо домашнього насильства

12 грудня 2019 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна провела установче засідання робочої групи з розробки навчального курсу для суддів “Розгляд кримінальних проваджень щодо домашнього насильства”, організоване спільно з українсько-канадським проектом “Підтримка судової реформи”.

На початку зустрічі директор Національного суддівського інституту Канади Адель Кент розповіла про особливості судової системи Канади та наголосила, що в їхній країні питаннями щодо домашнього насильства займаються не лише суди. Для комплексного вирішення проблеми залучені всі установи, які можуть запобігати її виникненню, забезпечити захист потерпілих або покарати кривдників.

Проректор Наталія Шукліна, у свою чергу, зазначила, що під впливом загальносвітових тенденцій запобігання та протидії домашньому насильству українське законодавство зазнало суттєвих змін. Саме тому Національна школа суддів України вже протягом тривалого часу працює в цьому напрямку шляхом розробки навчальних курсів для українських суддів.

В процесі роботи над підготовкою навчального курсу учасники робочої групи ознайомилися із аналогічним навчальним курсом, який викладається в Канаді, а також обговорили проблемні питання, що виникають у суддів місцевих судів у процесі розгляду справ про вчинення домашнього насильства.

Практичним результатом засідання робочої групи стало схвалення рекомендацій канадських суддів щодо структурної та методологічної складової наповнення навчального курс з питань домашнього насильства.

У засіданні робочої групи участь взяли канадські та українські судді, працівники Національної школи суддів України, експерти проекту “Підтримка судової реформи”, представники ГО “Ла Страда Україна”.