Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ щодо спадкування

21 листопад 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України провело семінар-практикум на тему: “Особливості розгляду справ щодо спадкування”.

Вітальними словами семінар відкрив заступник начальника відділу забезпечення діяльності ректорату – радник Національної школи суддів України Володимир Поплавський. У вступному слові він зазначив, що справи про спадкування традиційно належать до складних категорій цивільних справ. Мета семінару –  з’ясування та вирішення проблемних питань, з якими зустрічається сьогодні судова практика при розгляді справ про спадкування.

Захід провели головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук, суддя Апеляційного суду Запорізької області у відставці Катерина Каракуша, суддя Хортицького районного суду м. Запоріжжя у відставці Лілія Нещеретна, суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Дмитро Парфьонов.

Під час семінару викладачі зосередили увагу на огляді законодавства, що регулює питання спадкування, розкрили важливі питання щодо порядку звернення до суду із заявами щодо спадкування, види судових проваджень у справах спадкування. Жваво пройшов розгляд питання доказів і доказування у справах щодо спадкування та питання щодо особливостей розгляду окремих категорій спадкових справ. Окрему увагу було приділено особливостям написання судових рішень у справах щодо спадкування.

Семінар було насичено практичними вправами, виконанням інтерактивних завдань та опрацюванням відповідей під час експрес-опитування.

Після закінчення заходу, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування учасників семінару та вручення Сертифікатів Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.