Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ щодо спадкування

17 лютого 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів провела тренінг “Особливості розгляду справ щодо спадкування.

Вітальними словами тренінг розпочала модератор – директор  Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал, яка представила викладачів, поінформувала суддів щодо навчальних цілей, з’ясувала їх очікування від тренінгу та зазначила, що метою навчального заходу є вдосконалення суддями знань щодо розуміння соціального контексту, необхідного при розгляді цивільних справ, що виникають із спадкових правовідносин.

Тренінг провели секретар судової палати з розгляду цивільних справ Одеського апеляційного суду,  кандидат юридичних наук, доцент Єлєна Сєвєрова, професор кафедри цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент Олександр  Кухарєв та головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України Віра Гайдук.

Викладачі залучили суддівську аудиторію до обговорення особливостей судових справ щодо спадкування за заповітом і за законом, розкрили особливості спадкування нерухомого майна та майнових прав, скерували до розгляду порядку спадкування прав інтелектуальної власності. Інформаційним та практично доцільним був огляд актуальних позицій Верховного Суду у справах щодо спадкування. 

Під час тренінгу судді виконали завдання “мозкового штурму” (визначали в чаті проблемні питання, що виникають під час розгляду спадкових справ), взяли участь у модерованих дискусіях за результатами виконання практичних завдань та самостійного опрацювання навчального матеріалу. 

Повний текст програми тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.