Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ шукачів захисту

25 червня 2021 року Національна школа суддів України спільно з Благодійним фондом “Право на захист” провела для суддів семінар-практикум: “Особливості розгляду справ шукачів захисту національними та міжнародними судовими установами”.

Семінар–практикум розпочала Радник з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) Оксана Бабичяка відзначила актуальність тематики заняття та наголосила на важливості розгляду в умовах сьогодення питань щодо захисту прав шукачів притулку як найбільш уразливої категорії та важливості правильного розуміння й справедливого застосування судами засад судочинства при розгляді справ цієї категорії.

Заняття проводили викладачі – судді Олена Губська, Оксана Епель, Ірина Шаповалова та кандидат юридичних наук, доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Микола Гнатовський.

Під час виступу Микола Гнатовський поділився баченням ситуації з правами людини в Україні. Він зазначив, що необхідно зберегти та примножити позитивний досвід, знайти спосіб надалі захищати абсолютне право не зазнавати катувань і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження або покарання, що, є основою будь–якого демократичного суспільства.

Корисним для суддів було обговорення актуальної судової практики стосовно особливостей розгляду справ шукачів захисту Верховним Судом. Доповідачі зробили огляд судової практики щодо оскарження примусового повернення та примусового видворення в судовому порядку, інформували про національну судову практику та практику Європейського суду стосовно розгляду скарг на рішення про видачу (екстрадицію) у справах щодо шукачів захисту.