Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ у спорах про захист гідності, честі та ділової репутації

5 листопада 2020 року Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено загальноукраїнський онлайн семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації на тему: “Особливості розгляду справ у спорах про захист гідності, честі та ділової репутації ”.

Вітальними словами семінар відкрили  виконувач обов’язків директора Дніпровського регіонального відділення, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Володимир Поплавський та начальник управління “Дніпровська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа” Координаційного центру з надання правової допомоги  Сергій Лисак.

Під час семінару професор кафедри теорії та філософії права юридичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка Оксана Грищук розкрила питання щодо ролі доброчесності та професійної етики судді в комунікаціях із громадкістю.

Викладачі – суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, доктор педагогічних наук, кандидат юридичних наук Лариса Зуєва, суддя Господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко, суддя Покровського районного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко, а також судді апеляційних судів Дніпропетровської та Запорізької області у відставці Віра Гайдук і Катерина Каракуша висвітлили такі питання: нові механізми захисту порушених прав людини у сфері захисту гідності, честі та ділової репутації у мережі Інтернет; розмежування оціночних суджень та тверджень про факти як одна з основних вимог доказування; способи захисту права на повагу до гідності та честі та права на недоторканність ділової репутації; проблемні питання судової практики відшкодування моральної шкоди; огляд окремих справ ЄСПЛ щодо захисту честі, гідності та ділової репутації; право на недоторканість приватного життя публічних осіб; право на звернення до суду; юрисдикція цих спорів та суб’єктний склад сторін у справах про захист гідності, честі та ділової репутації; застосування положень про позовну давність; порушення особистих немайнових прав фізичної особи у друкованих або інших ЗМІ; дифамація та обмеження свободи слова в справах за участі ЗМІ.

Питання щодо особливостей призначення та проведення судової лінгвістичної експертизи розкрили перший заступник директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Алла Лисенко та судовий експерт лабораторії криміналістичних та інших видів досліджень  цього інституту Анастасія Хапатько.

Завершуючи семінар, суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді Ірина Воробйова надала огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду у справах про захист гідності, честі та ділової репутації та зупинилася на найбільш важливих рішеннях, які необхідно знати суддям задля єдності судової практиці із цієї категорії спорів.

У ході семінару судді обмінялися думками щодо питань, які  було розглянуто, а також обговорили проблемні питання, що виникають у повсякденній професійній діяльності суддів та судів.

Цей семінар викликав широку зацікавленість серед суддів Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Херсонської та Черкаської областей.

Після завершення навчального заходу було проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності проведення семінару. Кожному судді, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на  веб–сайті Національної школи суддів України.