Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ за участю іноземного елемента

24 квітня 2015 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з Вищим  спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ проведено одноденний семінар з працівниками апарату Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ на тему: «Особливості  розгляду справ за участю іноземного елемента».

Із вступним словом виступив професор кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук Юрій Притика.

У ході семінару він зосередив увагу слухачів  на особливостях  підготовчих дій у судовому провадженні в цивільних справах за участю іноземного елемента, а саме, які питання першочергово необхідно з’ясовувати для правильного визначення фактів, необхідних для вирішення спору за участю іноземної особи та право якої країни повинно застосовуватися. Було наголошено на тому,  що норми права інших держав суд застосовує у разі, коли це встановлено законом України чи міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, як це передбачено частиною 6 ст. 8 ЦПК України , а також  відзначив основні особливості застосування норм матеріального права, що регулюють спірні правовідносини, в яких однією з сторін є іноземний елемент.

Було детально розглянуто питання щодо важливості практичного значення порядку застосування іноземного права судами, оскільки при його застосуванні виникають проблеми, які доводиться вирішувати суду самостійно: з’ясовувати і тлумачити іноземні закони, встановлювати зміст іноземного закону тощо.

Великий інтерес у слухачів викликало обговорення особливостей  підготовки до судового розгляду справ з іноземним елементом з питань подання доказів, звернень судів України з дорученнями до іноземних судів і виконання судових доручень іноземних судів.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.