Національна школа суддів України

Особливості розгляду судами справ, пов’язаних із легалізацією злочинних доходів вивчали на регіональному семінарі з 1 по 3 жовтня 2013 року у м. Кишиневі (Молдова)


Регіональним представництвом у Центральній Азії Управління ООН з наркотиків і злочинності (UNODC ROCA) у рамках проекту, що реалізується спільно з ГУАМ, з 1 по 3 жовтня 2013 року у м. Кишиневі (Республіка Молдова) організовано регіональний семінар на тему: “Особливості розгляду судами справ, пов’язаних із легалізацією злочинних доходів”.

Семінар був організований з метою обговорення міжнародних стандартів і практики у сфері протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, вивчення досвіду іноземних держав щодо судового розгляду справ, пов’язаних з легалізацією злочинних доходів та сприяння подальшому зміцненню міжнародної співпраці у зазначеній сфері.

У семінарі взяли участь судді різних рівнів (інстанцій), прокурори, слідчі, співробітники органів фінансового моніторингу, а також представники національних центрів із підготовки і підвищення кваліфікації кадрів Азербайджану, Грузії, Молдови, України, Італії, Ізраїлю, Великобританії, США, Бельгії та Нідерландів.

Національну школу суддів України у заході представила головний науковий співробітник, суддя Верховного Суду України у відставці Валентина Кузьменко.

За програмою заходу учасниками було обговорено положення Конвенцій ООН: проти наркотиків (Конвенція ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин – Відень, 20 грудня 1988 року), організованої злочинності (Конвенція ООН проти транснаціональної організованої злочинності – Палермо, 15 листопада 2000 року) і корупції (Конвенція ООН проти корупції –Мерида, 31 жовтня 2003 року); проведено аналіз рекомендацій ФАТФ (2012) щодо нововведень і можливих складнощів на шляху їх імплементації у національне законодавство; розглянуто особливості регламентації у національному законодавстві держав учасників семінару питання визначення елементів складу злочину легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, можливості винесення обвинувального вироку у справах про легалізацію злочинних доходів за відсутності обвинувального вироку за предикатний злочин; проведено дискусію за результатами аналізу проблем у правозастосовній практиці, обмін думками та пропозиціями з їх вирішення; розглянуто питання допустимості доказів у судовій практиці. За результатами перегляду презентацій із питань арешту, конфіскації та повернення активів було обговорено проблемні питання та розроблено пропозиції щодо їх вирішення.

З огляду на те, що легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, є одним із злочинів, що вчиняються у сфері економіки та породжують корупцію і здирництво, як засіб створення “тіньового” капіталу, боротьба з нею є проблемою не лише України, а й світового співтовариства.

Отриманий під час візиту досвід розгляду справ зазначеної категорії судами різних держав є надзвичайно корисним і буде використаний Національною школою суддів України при розробці навчальних програм для кандидатів на посаду судді та суддів.