Національна школа суддів України

Особливості розгляду судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку

11 вересня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації провела семінар-практикум для суддів місцевих господарських судів “Особливості розгляду судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку”

Вітальними словами навчальний захід відкрив модератор – викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Олександр Потильчак, який зазначив, що ефективне функціонування фінансової та банківської системи є запорукою стабільного розвитку економіки країни. Тема семінару-практикуму актуальна, судді в ході навчання отримають необхідні знання та практичні навички, необхідні для ефективного вирішення судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку.

Модератор заходу – Володимир Гевко та викладачі: Андрій Чорногуз і Олександр Крижний залучили суддів до обговорення важливих питань щодо видів спорів та характеристики спорів зазначених категорій справ, що пов’язані з виведенням банків з ринку. Доповідачі детально зупинились на розмежуванні юрисдикції (досудове врегулювання судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку). Вони запропонували до розгляду особливості спорів, що виникають з кредитних правовідносин та правове регулювання вирішення спорів: іпотека, порука. Обговорення кожної теми семінару-практикуму завершувалось оглядом судової практики та практики Європейського суду з прав людини. Судді поглибили знання та дізналися про досягнення зі світового досвіду.

Судді виконали практичні завдання, а формат загального обговорення висвітлених тем дав можливість суддям обговорити актуальні питання, що стосуються виведення банків із ринку.

Повний текст програми семінару-практикуму розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.