Національна школа суддів України

Особливості розгляду трудових спорів

23 жовтня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів проведено тренінг на тему: “Особливості розгляду трудових спорів”.

У вітальній промові заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Галина Юровська зазначила, що тренінг є складовою загальної стандартизованої програми підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів. Питання тренінгу зосереджують увагу суддів на застосуванні нормативно-правових актів та судової практики у спорах, що виникають під час розгляду трудових спорів.

Суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці, викладач-науковий консультант відділу науково-методичного забезпечення діяльності суддів загальної юрисдикції та бібліотечно-видавничої діяльності Національної школи суддів України Лілія Гуцал (модератор)  ознайомила суддів зі змістовним наповненням, метою та завданнями заходу. Модератор розкрила зміст теми щодо правового регулювання трудових відносин, розповіла про особливості розгляду справ, пов’язаних із трудовими правовідносинами та провела експрес-опитування за допомогою клікерів. Суддя Ржищівського міського суду Київської області Андрій Потапенко залучив суддів до “мозкового штурму”. Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга Ступак опрацювала важливе питання щодо оплати праці та видів відповідальності: матеріальної і дисциплінарної. Жвава дискусія розгорнулась під час обговорення нагальних питань щодо припинення трудового договору, розірвання трудового договору з ініціативи працівника, додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи власника або третіх осіб.

Під час тренінгу судді виконали низку практичних завдань, обмінялись думками та пропозиціями, переглянули відеоролик, що сприяло удосконаленню професійної майстерності. 

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.