Національна школа суддів України

Особливості розгляду земельних спорів

24–25 січня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проводить тренінг на тему: “Перехід права власності на земельну ділянку. Особливості розгляду земельних спорів”.     

Вітальними словами тренінг відкрила начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України – радник, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова, яка ознайомила суддів із навчальними цілями, висвітлила мету та з’ясувала їх очікування від тренінгу. Заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська (модератор) у своєму виступі визначила проблемні питання, відповіді на які мають з’ясувати судді.

Тренінг проводиться у формі модулів. Перший модуль присвячено обговоренню загальних положень судового розгляду земельних спорів. Суддя Ржищевського міського суду Київської  області Андрій Потапенко запропонував до розгляду важливе питання щодо нормативно-правового регулювання та підсудності земельних спорів. Питання наступного модуля – набуття і реалізація права на землю. Суддя Обухівського районного суду Київської області Олександр Тиханський зосередив увагу на правовідносинах власності, користуванні, сервітуту та приватизації землі. Питання щодо гарантії прав на землю, особливостей вирішення окремих категорій земельних спорів розглянуто під час третього модуля. Андрій Потапенко залучив суддів до обговорення питання щодо переходу прав на землю за цивільно-правовими угодами, захисту прав на землю та способів захисту прав на земельні ділянки. Викладач розповів про гарантії права користування, спори щодо визначення порядку користування землею та застосування статті 1 Першого протоколу до ЄКПЛ у земельних спорах. Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Наталія Пономаренко зосередила увагу суддів на поділі майна подружжя, набувальній давності та спадкуванні земельних ділянок.

Тренінг насичено проведенням модерованих дискусій, експрес-опитуваннями, виконанням практичних завдань у малих групах та переглядом відеороликів. Тренери та модератор надали вичерпні відповіді на всі запитання учасників.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.