Національна школа суддів України

Особливості розгляду земельних спорів судами господарської юрисдикції

18 грудня 2020 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно зі Східним апеляційним господарським судом провело загальноукраїнський семінар для суддів апеляційних та місцевих господарських судів на тему: “Правове регулювання земельних відносин в Україні. Проблеми правозастосування в судовій практиці”.

Вітальними словами семінар відкрив голова Східного апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук Павло Тихий, який зазначив, що земельні правовідносини не врегульовані належним чином і на теперішній час є багато прогалин у законодавстві, плутанини в розмежуванні підсудності справ судам різних юрисдикцій. Також Павло Тихий зауважив, що метою сьогоднішнього семінару має бути напрацювання єдиної судової практики при вирішенні земельних спорів. Учасників семінару також привітала директор Харківського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Валентина Коржик, яка висловила особливу вдячність доповідачам – судді Верховного Суду в Касаційному  господарському суді, кандидату юридичних наук Юрію Чумаку, судді Верховного Суду в Касаційному  господарському суді Івану Міщенку та першому заступнику Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, доктору юридичних наук, професору Анатолію Мірошніченку.  

Під час семінару було висвітлено проблемні аспекти щодо застосування статті 33 “Переважне право орендаря на укладення договору оренди землі на новий строк” Закону України “Про оренду землі” та особливості розгляду справ у сфері земельних відносин. Окрему увагу було приділено особливостям розгляду земельних спорів судами господарської юрисдикції –  судді розглянули питання, що стосуються стягнення безпідставно збережених коштів у відповідності до ст. 1212 ЦК України та юрисдикції спорів за участі фермерських господарств.

На завершення навчального заходу судді отримали відповіді на свої численні запитання.

За підсумками семінару кожному учаснику було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.