Національна школа суддів України

Особливості судового розгляду справ про банкрутство

12 листопада 2021 року Національна школа суддів України провела  для суддів місцевих та апеляційних господарських судів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації всеукраїнський онлайн–семінар “Проблемні питання застосування Кодексу України з процедур банкрутства”.

Роботу дистанційного семінару розпочав директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко, який відмітив, що його тематика викликала заінтересованість значної частини суддівської спільноти, оскільки в ньому взяли участь судді з 18 областей України.

Судді Верховного суду Ніна Ткаченко, Сергій Жуков та Олександр Банасько розкрили питання про відкриття провадження, порядок розгляду справ про неплатоспроможність фізичних осіб та судовий контроль у цих процедурах; особливості відкриття проваджень у справах про банкрутство щодо юридичних осіб та ознайомили з актуальною судовою практикою Верховного Суду в справах про банкрутство з участю банків.

Про правову визначеність під час оскарження судових рішень у процедурі банкрутства та застосування судової практики Європейського Суду презентацію зробила суддя Людмила Білецька.

До проведення всеукраїнського онлайнового зайняття залучено суддів  господарських судів Романа Міліціанов, Олександр Крижний, Сергій Мартинюк, Олена Янюк, Лілія Грабован, Володимир Гевко, які зробили презентації про:

–   оскарження результатів аукціону у справах про банкрутство: суб’єкти, підстави та наслідки про судову практику в рішеннях Європейського Суду, що можуть бути використані при розгляді господарських справ

–   досудову санацію як ефективний інструмент відновлення платоспроможності боржника

–   умови та підстави для притягнення до субсидіарної відповідальності за доведення до банкрутства

–   окремі проблеми розгляду вимог кредиторів у процедурах банкрутства

–   правові аспекти відкриття провадження у справах про банкрутство юридичної особи за заявою боржника

–   окремі питання застосування мораторію на задоволення вимог кредиторів за Кодексом України з процедур банкрутства та інші особливості процедури розпорядження майном.

У ході онлайнового семінару судді обговорили також практичні питання, що виникають у повсякденній професійній діяльності суддів та судів, обмінялись думками щодо висвітлених питань.