Національна школа суддів України

Особливості цивільного позову у кримінальному провадженні

4 лютого 2022 року Національна школа суддів України провела підготовку та підвищення рівня кваліфікації працівників апарату Верховного Суду на семінарі “Цивільний позов у кримінальному провадженні”, “Концепція побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи”, “Особливості застосування у судовій системі законів України «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації»”.

Навчання провели суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук Ольга Булейко, начальник відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль, начальник відділу звернень та надання публічної інформації секретаріату Касаційного цивільного суду апарату Верховного Суду Олексій Ніколенко.

Учасники семінару разом з Ольгою Булейко обговорили судову практику з питань відшкодування (компенсації) шкоди у кримінальному провадженні, зокрема, порядок подання цивільного позову у кримінальному провадженні, особливості його розгляду та ухвалення судового рішення, підстави задоволення, відмови або залишення такого позову без розгляду.

Вадим Коваль на прикладі тестової версії ЄСІТС продемонстрував працівникам апарату суду принципи, розширені можливості та особливості функціонування окремих модулів системи, прокоментував типові помилки, що допускаються під час роботи з такими модулями.

Олексій Ніколенко зосередив увагу учасників семінару на особливостях застосування у судовій системі законів України “Про звернення громадян” та “Про доступ до публічної інформації”. Зокрема, викладач роз’яснив порядок реєстрації звернень та запитів, особливості роботи з різними видами інформації у судах, ознаки розмежування звернень і запитів, порядок та строки їх розгляду, підстави для задоволення запитів, відмови у задоволенні, залишення без розгляду, порядок застосування розпорядником інформації “трискладового тесту” для визначення необхідності обмеження доступу до інформації.

Учасники семінару мали можливість удосконалити свої знання у передбачених навчальною програмою темах, обговорити актуальні питання з тематики семінару та почути коментарі досвідчених викладачів-практиків.