Національна школа суддів України

Особливості ведення судового процесу в господарському судочинстві

9–13 листопада 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підвищення кваліфікації помічників суддів і консультантів місцевих (окружних) та апеляційних господарських судів в онлайн режимі з використанням програми ZOOM. 

Заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник привітала слухачів, ознайомила із програмою і регламентом навчального заходу, розповіла про особливості проведення підвищення кваліфікації в онлайн режимі та представила викладачів. 

Суддя Юлія Фещенко висвітлить тему “Докази і доказування у господарському судочинстві”, розповість про належність, допустимість, достовірність і вірогідність доказів, про підстави звільнення від доказування та оцінки доказів у господарському процесі, а також про особливості ведення судового процесу в господарському судочинстві й участь прокурора в господарському процесі.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук Ганна Блінова розкриє питання організації та проведення заходів щодо запобігання проявам корупції в суді, зосередить увагу на електронному декларуванні і фінансовому контролі, розповість про конфлікт інтересів: виявлення та особливості врегулювання.

Суддя, кандидат юридичних наук Людмила Білецька ознайомить із судовою практикою розгляду спорів про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок порушення природоохоронного законодавства.

Практично значущими для помічників суддів будуть інтерактивні лекції судді Олександра Крижного щодо форм господарського судочинства і стадійність у господарському процесі, про примирення на різних стадіях судового процесу, щодо судової практики застосування стягнення за порушення грошового зобов’язання за договором та практики розгляду судами корпоративних спорів, а також про застосування норм земельного законодавства при вирішенні спору в господарських судах і практики розгляду справ із питань землекористування.

Суддя Ігор Владимиренко  зосередить увагу слухачів на питаннях відкриття провадження у справі про банкрутство і порядку здійснення ліквідаційної процедури.

Актуальні питання застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці і правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних, розкриє суддя, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко.

Суддя Олена Панченко обговорить зі слухачами особливість роботи працівників апарату суду в умовах карантинного режиму та питання
забезпечення готовності суду до роботи в надзвичайних ситуаціях.

Корисними для слухачів будуть інтерактивні лекції і практичні поради доцента кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидата психологічних наук Аліни Бунас щодо методики оптимізації робочого часу та вміння працювати в команді з колегами.

Повний текст програми підвищення кваліфікації помічників суддів і консультантів місцевих (окружних) та апеляційних господарських судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.