Національна школа суддів України

Особливості відправлення правосуддя в місцевих загальних судах

26 лютого 2019 року директор регіонального відділення Олександр Мартиненко зустрівся з майбутніми суддями та їхніми наставниками у Красногвардійському районному суді міста Дніпра, в якому проходять стажування 5 слухачів і слухачок.

Під час зустрічі були присутні: голова суду Костянтин Дружинін, суддя-наставник, який спеціалізується на розгляді кримінальних справ Олег Некрасов, а також слухачі В’ячеслав Гаркуша, Наталія Недобитюк, Катерина Ремез, Юлія Халамай, Владислав Самуха.

Голова суду Костянтин Дружинін відзначив, що згідно з індивідуальним планом стажування слухачі та слухачки забезпечені всім необхідним для його проходження: виділено окремий кабінет, де кожен з них має робоче місце, обладнане комп’ютерною технікою та має доступ до комп’ютерної системи суду в межах стажування. Усно необхідну допомогу слухачам надає особисто голова суду, судді та працівники апарату суду.

Кожного дня слухачі та слухачки відвідують різні судові засідання з розгляду кримінальних проваджень і справ про адміністративні правопорушення, після яких в кінці робочого дня суддя-коуч збирає групу майбутніх суддів та проводить аналіз перебігу судового процесу та ухвалених судових рішень.

Крім того, за дорученням судді-коуча слухачі та слухачки складають проекти постанов, ухвал і вироків.

Ці проекти обговорюються в групі слухачів і слухачок.

Періодично проводяться рольові судові засідання.

Також слухачі та слухачки були присутні в судових засіданнях, які проводились в режимі відеоконференц зв’язку.

Майбутні судді висловили своє задоволення високим рівнем проходження стажування та великою увагою до них з боку судді-коуча, високим рівнем його професійної підготовки.

Суддя-коуч Олег Некрасов надав високу оцінку проходження стажування кожним слухачем і слухачкою, звернув увагу на їх високу мотивацію, старання та бажання отримати ґрунтовні, практичні навички з розгляду кримінальних проваджень.

Загальна оцінка проходження стажування є високою, слухачі та слухачки в повному обсязі виконують план стажування.