Національна школа суддів України

Особливості виконання міжнародних судових доручень і клопотань

29 жовтня 2021 року проректор Володимир Мазурок узяв участь в офлайн–онлайновому круглому столі “Міжнародні доручення: особливості та порядок виконання”,  який було організовано та проведено Центральним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції України (місто Київ).

Представники Міністерства юстиції України, судді та працівники апаратів судів міста Києва та Київської області обговорили єдину практику щодо виконання та процедури звернення відповідно до основних міжнародних Конвенцій та двосторонніх договорів, учасницею яких є держава Україна

У ході круглого столу обговорювалися питання щодо:

– основних кейсів щодо виконання міжнародних доручень і клопотань;

– ключові особливості виконання міжнародних доручень, клопотань і найбільш поширені питання, які виникають при виконання таких доручень;

–  особливості виконання міжнародних доручень і клопотань, складених на підставі двосторонніх договорів.

Володимир Мазурок в обговоренні питань круглого столу зазначив, що Національна школа суддів України модернізує та розвиває суддівську освіту, гнучко реагує на процеси, які відбуваються в Україні та світі, розробляє та проводить підготовку та підвищення кваліфікаційного рівня працівників судів відповідно до їхніх потреб. При цьому враховуються індивідуальні потреби суддів, досвід їхньої роботи, рівень та спеціалізація судів, в яких вони працюють.

До стандартизованих програм підготовки суддів включено та проводяться заняття щодо розгляду судових справ з участю іноземного елемента. Проректор запропонував учасницям і учасникам круглого столу, іншим заінтересованим особам надсилати до Національної школи суддів України пропозиції щодо включення питань про виконання міжнародних судових доручень у підготовку кадрів для системи правосуддя. Володимир Мазурок запропонував обговорити потребу розроблення дистанційного курсу для працівників судів щодо виконання міжнародних судових доручень.