Національна школа суддів України

Особливості застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у кримінальному провадженні

29 лютого 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області проведено семінар на тему: Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя (статті 5, 6 і 8)

У семінарі взяли участь 34 судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.

Відкриваючи семінар, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила актуальність теми семінару та звернула увагу на те, що суддя повинен володіти належними знаннями щодо особливостей застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Під час семінару заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірина Живоглядова розповіла про практику Європейського суду з прав людини з використання негласних слідчих (розшукових) дій та про позитивну і негативну практику використання рішень Європейського суду.  Після виступу викладача судді переглянули фільм про Європейський суд з прав людини та  обговорили його.

Разом із Катериною Чернусь, суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області, судді розглянули питання щодо оцінки обґрунтованості клопотань про обрання міри запобіжного заходу та втручання у права, гарантовані статтями 5 та 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Роман Мудрецький ознайомив учасників семінару із  кримінальним аспектом особливостей застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Важливим, з огляду на практичну актуальність, був виступ Iрини Живоглядової щодо питання забезпечення змагальності на всіх стадіях судового процесу. Це питання викликало дискусію.

За відгуками суддів, які брали участь у семінарі, тема семінару є актуальною та корисною, а формат проведення дозволяє краще засвоювати знання.