Національна школа суддів України

Особливості застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у справах про видворення, екстрадицію та відмову в наданні шукачам притулку

19 листопада 2014 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України за підтримки проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції”, громадської спілки “Українська Гельсінська спілка з прав людини” спільно з  Всеукраїнською Благодійною Фундацією “Право на захист” провело періодичне навчання для суддів окружних адміністративних судів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у справах про видворення, екстрадицію та відмову в наданні захисту шукачам притулку”

Вітальними словами семінар відкрили менеджер проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції” Дарина Толкач та адвокат, експерт проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції” Наталя Гурковська.

Для проведення семінару запрошено адвоката, експерта зі стратегічних судових справ проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції ” Катерину Галенко, суддю Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергія Уханенка та адвоката, експерта проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції”         Наталю Гурковську.

Під час семінару Катерина Галенко розповіла про зв’язок між положеннями Конвенції 1951 року про статус біженців та Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та про екстериторіальне застосування ст. 3 ЄКПЛ.

Сергій Уханенко провів модеровану дискусію щодо поняття
“non-refoulement  –  невислання”.

Досить цікавим був матеріал про право на повагу до особистого та сімейного життя в контексті міграційного законодавства.

Повний текст програми періодичного навчання розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення семінару кожному судді, який був на ньому присутній, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України