Національна школа суддів України

Особливості застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод

12 квітня 2019 року Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для помічників суддів місцевих (окружних) та апеляційних судів на тему: “Особливості застосування ст. 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, її значення”.  

Відкриваючи захід, директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України Валерій Левенець наголосив, що розуміння приписів Конвенції при відправленні судочинства є дуже важливим чинником і цей семінар присвячено саме розумінню позиції Європейського суду з таких категорій справ, як повага до приватного та сімейного життя, до житла та до таємниці кореспонденції.

Провели семінар  судді Одеського окружного адміністративного суду Оксана Бойко та Людмила Юхтенко,  заступник голови цього ж суду, кандидат  юридичних наук Елла Катаєва.

Під час семінару викладачі спільно зі слухачами визначили сферу дії ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, розмежували поняття приватного життя від сімейного, детально зупинилися на проблемних питаннях захисту персональних даних. Окрім цього, тренери визначили алгоритм відновлення порушеного права охоронюваного ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та проаналізують рішення Європейського суду з прав людини у справах, пов’язаних із навколишнім середовищем.

Захід було насичено практичними завданнями, модерованими дискусіями та тестовими опитуваннями за допомогою клікерів.