Національна школа суддів України

Особливості здійснення цивільного судочинства в умовах воєнного стану

17–21 жовтня 2022 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

Підготовку відкрив начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький, який привітав учасників і звернув увагу на важливості та доцільності включених до програми однотижневої підготовки тематики лекцій і тренінгів у зв’язку з правовим режимом воєнного стану та змінами до деяких законодавчих актів України.   

Для проведення навчання запрошені досвідчені висококваліфіковані судді-викладачі Верховного Суду, Конституційного Суду України, апеляційних та місцевих судів, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів і можливості обговорення проблемних питань здійснення цивільного судочинства.

Питання застосування юридичних позицій Конституційного Суду України при розгляді цивільних справ висвітлить суддя Конституційного Суду України, кандидатка юридичних наук Галина Юровська.

Наталія Ахтирська, доцентка кафедри кримінального процесу та криміналістики Інституту права Київського університету імені Тараса Шевченка, кандидатка юридичних наук, зосередить увагу учасників підготовки на Iнформаційно-психологічній безпеці в умовах воєнного стану.

Застосування норм процесуального права при розгляді цивільних справ судами апеляційної інстанції та практику Верховного Суду у справах про вирішення спорів про визначення місця проживання дитини висвітлить суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга Ступак.

Суддя Великої Палати Верховного Суду, кандидат юридичних наук Дмитро Гудима розкриє питання щодо вимог про витребування майна та про усунення перешкод у практиці Великої Палати Верховного Суду.

Євген Синельников, суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, зосередить увагу слухачів на актуальних питаннях, які виникають під час вирішення спорів про визначення місця проживання дитини (практика Верховного Суду).

Про захист права власності в цивільному судочинстві відповідно до вимог національного законодавства України та в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики ЄСПЛ для суддів цивільної юрисдикції розповість Сергій Погрібний, суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук.

Про застосування принципу добросовісності при вирішенні цивільних спорів детально розповість Сергій Бурлаков, суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидат юридичних наук.

Ірина Кушнір, менеджерка проєкту  Ради Європи “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя”, з слухачами обговорять питання застосування Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в цивільних справах. Рішення ЄСПЛ проти України та інших держав.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Василій Крат зверне увагу слухачів на специфічні регулятори цивільних відносин.

Олексій Осіян, суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, ознайомить з актуальною практикою розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.

Головною науковою співробітницею відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидаткою філологічних наук Оксаною Кабиш будуть розглянуті приклади  мовного оформлення судових рішень у цивільному  судочинстві.

Цікавою та корисною для слухачів буде лекція щодо психологічної адаптації в умовах війни заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктора психологічних наук Андрія Маслюка

Також в рамках підготовки передбачено проведення семінару та тренінгу за окремими програмами:

– 18 жовтня 2022 року семінар “Судовий захист трудових прав: виклики сьогодення”, модерувати який буде начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова, а викладачами (тренерами) будуть: Віра Гайдук – головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення, суддя у відставці; Стелла Цибізова – суддя Полтавського районного суду Полтавської області; Катерина Котельва – суддя Галицького районного суду міста Львова; Людмила Макаренко – суддя Володарського районного суду Київської області; Валентина Маліновська – суддя Шевченківського районного суду міста Києва; Максим Ходаківський – суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська, які зосередять увагу суддів на особливостях трудових правовідносин в умовах воєнного стану.

– 19 жовтня 2022 року тренінг Окремі аспекти розгляду заяв у порядку окремого провадження та заяв про відновлення втраченого судового провадження в умовах воєнного стану, модерувати який будуть начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова та головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Віра Гайдук. Викладачами (тренерами) тренінгу стануть: Людмила Макаренко – суддя Володарського районного суду Київської області; Катерина Котельва – суддя Галицького районного суду міста Львова; Валентина Маліновська – суддя Шевченківського районного суду міста Києва; Максим Ходаківський – суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська.

Під час проведення тренінгу слухачі матимуть можливість поглибити знання щодо цивільного процесуального законодавства з питань розгляду справ у порядку окремого провадження, розкрити поняття “спір про право”, визначити особливості розгляду справ про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення особи померлою, акцентувати увагу суддів на процесуальних аспектах встановлення фактів, що мають юридичне значення, дослідити специфіку встановлення фактів народження або смерті особи, удосконалити професійні якості та практичні навички суддів з розгляду зазначених категорій справ, а також з розгляду ними заяв про відновлення втрачених проваджень.

Повний текст програми підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.