Національна школа суддів України

Освіта суддів як інструмент боротьби з корупцією

17 лютого  2015 року в Національній школі суддів України відбулася зустріч з представниками проекту Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). У ході зустрічі відбулась презентація проекту та обговорення можливих напрямків співробітництва.


Радники проекту Андрій Кухарук та Антоніна Прудко розповіли, що діяльність проекту буде  направлена на підтримку зусиль України в розробці та реалізації ефективних заходів протидії корупції.Зокрема, значну увагу проект буде приділяти просвітницькій на навчальній діяльності, допомагати у відборі та навчанні співробітників Антикорупційного бюро, проводити заходи з підвищення кваліфікації у розумінні та застосуванні антикорупційного законодавства для суддів, прокурорів, правоохоронців, адвокатів.

У свою чергу проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок розповів, що заходи по вивченню антикорупційного законодавства та досвіду Європи в боротьбі з корупцією - один із пріоритетних напрямів у процесі підготовки суддів. Зміни в антикорупційному законодавстві повинні бути належно відображені у правозастосуванні, тому  Національна школа суддів України працює над вдосконаленням відповідних курсів і програм, звертає увагу на підвищення рівня підготовки викладачів.

За результатами обговорення було досягнути домовленості про спільну діяльність з  підвищення кваліфікації суддів у сфері фінансових розслідувань та важких корупційних справ. Також у рамках співпраці планується розробка спеціальних антикорупційних тренінгів, зокрема орієнтованих на слідчих суддів.Представники проекту також висловили готовність допомогти у залучені провідного європейського антикорупційного експерта для підготовки суддів Верховного Суду України.

Сторони домовились деталізувати спільний план проектної діяльності у найближчій перспективі.