Національна школа суддів України

Оцінка проведення судової реформи в Україні: експертні обговорення

5 лютого 2020 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у шостому засіданні Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя.

Чергове засідання експертів консультативної ради проходило у світлі обговорення стану реалізації зазначеної стратегії проведення судової реформи в Україні, а також визначення напрямків подальшого реформування системи правосуддя.  Його учасники обговорили подальшу співпрацю з Європейською мережею рад юстиції, проблемні питання впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, а також впровадження рекомендацій компанії KPMG в рамках діяльності Проектного офісу з імплементації результатів Проекту “Підвищення ефективності процесів Вищої ради правосуддя”.

Окрім того, на засіданні відбулася презентація та обговорення напрацьованих рекомендацій за результатами проекту “Зручний суд” та розробки єдиного бренд-буку судової влади з метою інформаційного забезпечення приміщень судів міста Києва. Учасники зустрічі погодилися здійснити аудит вже завершених проектів у сфері інформаційного наповнення судів та розглянути можливість впровадження кращих напрацювань проектів.

У процесі дискусії учасниками засідання було також порушено питання напрямків співпраці Вищої ради правосуддя і Державної судової адміністрації, формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та критичної необхідності заповнення судового корпусу новими суддями.

Нагадаємо, Міжнародна консультативна рада — постійно діючий колегіальний дорадчий орган, утворений при Вищій раді правосуддя відповідно до рішення ВРП від 13 червня 2017 року для розвитку і підтримання міжнародних зв’язків між Вищою радою правосуддя, органами й установами системи правосуддя України та іноземних держав, а також міжнародними організаціями, зокрема, з метою впровадження Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 20 травня 2015 року, та виконання інших завдань судової реформи в Україні.