Національна школа суддів України

Ознайомчий візит до інституцій Ради Європи та Європейського суду з прав людини


У рамках співробітництва Національної школи суддів України з Регіональним представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні, за фінансової підтримки Посольства Королівства Норвегія в Україні, за сприяння інституцій Ради Європи, Представництва УВКБ ООН при інституціях Ради Європи та Представництва HIAS в Україні у період з 23 по 26 вересня 2013 року відбувся ознайомчий візит до парламентської столиці Європи – м. Страсбург. 

Візит був організований з метою покращення застосування в Україні міжнародних правових стандартів у сфері притулку та обізнаності з відповідними прецедентами Європейського суду з прав людини. До складу делегації увійшли судді адміністративних судів, представники Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні, також у візиті взяли участь адвокати – партнери УВКБ ООН. Національну школу суддів України у заході представила начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої ради юстиції Оксана Шамрай.
















Метою візиту було ознайомлення учасників із роботою інституцій Ради Європи, зокрема Європейського суду з прав людини, Комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань міграції, біженців та переміщених осіб, Уповноваженого Ради Європи з прав людини та іншими, а також із практикою Європейського суду з прав людини у справах, пов’язаних із наданням притулку.


Під час візиту були проведені зустрічі з представниками Європейського Суду з прав людини, співробітниками установ Ради Європи, а також  представником УВКБ ООН при європейських організаціях. Під час указаних зустрічей були обговорені такі питання як діяльність та участь УВКБ ООН в Європейському суді з прав людини (далі – ЄСПЛ) та Європейському комітеті з соціальних прав; надання притулку в Україні; протидія насильству щодо жінок, які потребують міжнародного захисту; права дітей, які шукають притулку; організація роботи ЄСПЛ, внутрішні процедури та правила,  положення, статистичні дані, справи щодо України, які знаходяться на розгляді; застосування Правила 39 та тимчасових заходів у сфері притулку та видворення; діяльність Європейської комісії з ефективності правосуддя, Консультативної ради європейських суддів та Консультативної ради європейських прокурорів; діяльність Уповноваженого з прав людини Ради Європи; діяльність Постійного представництва України при Раді Європи; діяльність Європейського Комітету по запобіганню тортурам та інші. Також делегацією було відвідано Постійне представництво України при Раді Європи та проведено зустріч із її Постійним представником Миколою Точинським.

Отриманий під час візиту досвід стане надзвичайно корисним при розробці навчальних курсів для суддів та кандидатів на посаду судді, що стосується надання притулку в Україні особам, які його потребують. Розробка вказаних курсів запланована у рамках співпраці Національної школи суддів України з Регіональним представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні.