Національна школа суддів України

Ознайомлення з досвідом країн Європи із застосування цивільного законодавства

25 березня 2019 року Національною школою суддів України у співпраці з Проектом Twinning “Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні” проведено семінар з вивчення досвіду країн Європи з питань цивільного законодавства для суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Учасників семінару привітали ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук, Голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, заслужений юрист України Борис Гулько та постійний радник Проекту Twinning Яутріте Брієде.

Микола Оніщук відмітив, що  судова практика, сформована Верховним Судом, буде індикатором успіху реформи правосуддя. Зміни до Конституції в частині правосуддя зумовили подальше удосконалення процесуального законодавства: суттєво змінено порядок розгляду справ судом касаційної інстанції та повноваження суду касаційної інстанції, запроваджено нові процесуальні фільтри. Забезпечені інструменти та передумови для якісних зрушень у вітчизняному правосудді. Отже, настав час, у тому числі  через засоби суддівської освіти, зміцнити компетенційну складову професійної діяльності судді. Ректор висловив сподівання, що захід, який є важливою складовою комплексної програми підготовки суддів та апарату Верховного Суду, буде корисним для обох сторін.

Голова Вищого адміністративного суду Литовської Республіки Гінтарас Кріжевічус, судді зазначеного суду Алдіс Лавінч, Аійа Бранта та Аніта Ковалевська ініціювали та провели обговорення актуальних питань щодо запобігання зловживанню процесуальними правами, вирішення конфліктів між принципами права та проблем подолання колізії між загальними та спеціальними правовими нормами.