Національна школа суддів України

Перезавантаження правосуддя через зміни до Конституції


21 липня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук  взяв участь у  круглому столі “Українські суди – перезавантаження через зміни до Конституції”.  Учасниками фахової дискусії були члени Конституційної комісії, народні депутати,  представники судової влади, міжнародних організацій, іноземні і вітчизняні експерти з питань конституційного права,  громадські активісти, що намагаються змінити систему правосуддя.

 



Предметом обговорення були пропозиції щодо внесення змін до Конституції України з метою реформування судової системи, які повинні забезпечити ефективний перехід до європейських стандартів.

Дискусія відбувалася навколо завдань та ключових викликів конституційної реформи правосуддя, проблем люстрації та переатестації суддів. У ході заходу констатувалось, що проблема низького рівня довіри до судової влади тісно пов’язана як із питаннями незалежності суддівського корпусу, так і його кваліфікаційної спроможності.  Розглядався вітчизняний та міжнародний досвід  у реформуванні судової системи, його здобутки і прорахунки.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у своєму виступі звернув увагу на позитивних законодавчих удосконаленнях у сфері правосуддя – запровадження механізму обрання суддів на адміністративні посади, зміні підходів у питаннях суддівської відповідальності та освіти, оновленні органів судового управління. Водночас, ресурс лише законодавчих удосконалень практично вичерпаний, відтак можливість суттєвих зрушень у царині здійснення правосуддя пов'язується нині саме з очікуваними змінами до Конституції, – наголосив Микола Оніщук.

У роботі над змінами до Конституції фахівцям, суспільству та політичним колам вдалось досягти консенсусу у питаннях, які стосуються порядку призначення та звільнення суддів,  незмінюваності  судді, доступу до суддівської професії.  Компроміси доведеться шукати щодо  питань формування Вищої ради юстиції та її компетенції, переходу до трьохланкової організації судової влади, балансу повноважень між парламентом та Президентом.

 Відновлення довіри до правосуддя та становлення ефективного суду – найактуальніше завдання, яке нині належить вирішити країні задля забезпечення суспільного прогресу,  – підкреслив Микола Оніщук. Тому, об’єднавши зусилля,  необхідно зробити цей довгоочікуваний крок.