Національна школа суддів України

Періодичне навчання суддів місцевих загальних судів. 13 грудня 2012 р. м. Чернівці.

13 грудня  2012 року  в місті Чернівцях місцевим регіональним відділенням  Національної  школи суддів України проведено періодичне навчання суддів місцевих загальних судів.

Вітальними словами періодичне навчання відкрив директор Чернівецького регіонального відділення  Іваніцький С.М.

Для проведення періодичного навчання викладачами запрошені судді Апеляційного суду Чернівецької області.

Навчання пройшли  7 суддів місцевих загальних судів Чернівецької області.

Під час навчання вивчено такі теми:

    Основні положення Закону України  “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року. Напрямки реформування  судової системи. 

    Засади кримінального провадження. Загальний огляд судового процесу. Критерії для визначення належних можливостей для підготовки до судового розгляду. Роль суддів у підготовці сторін і суду до ефективного судового розгляду. Роль сторін. Виклик свідків до суду. Забезпечення присутності підсудного. Порядок доказування – часові рамки вступного/заключного виступів, визначення тривалості судового розгляду. Постановлення рішення у справі, доведення винуватості особи поза розумним сумнівом.

    Роль слідчого судді та суддів різних рівнів у новому КПК.

    Особливі повноваження і обов’язки суддів: слідчий суддя та судді різних рівнів. Застосування стандартів щодо права на повагу до особистого та сімейного життя: стаття 8 ЄКПЛ та Конституція України. Негласні слідчі дії: стандарти і процедурні вимоги для вирішення клопотань щодо різних слідчих дій. Збереження таємниці та захист прав підозрюваного та потерпілого під час негласних слідчих дій. Можливість подання апеляцій на певні рішення на стадії досудового розслідування.

    Предмет угоди. Переваги та труднощі.  Роль сторін у процесі  укладання угоди. Роль медіаторів або захисників.  Роль суду при затвердженні угоди. Наслідки відмови суду в затвердженні угоди. Можливість оскарження судових рішень про відмову або  затвердження. Судовий розгляд, пов’язаний із певними категоріями кримінальних справ або обвинуваченими. Судовий розгляд за участі суду присяжних. Провадження, що містить відомості про державну таємницю. Провадження щодо кримінальних проступків. Провадження щодо неповнолітніх.

Досудова стадія: ефективне застосування запобіжних заходів. Практичне застосування різних запобіжних заходів. Використання бланків ухвал. Продовження строків. Можливість оскарження рішень. Контроль за дотриманням зобов’язань. Реакція на порушення. Клопотання, що подаються на досудовій стадії: правові стандарти і процедурні вимоги. Роль судді в забезпеченні доступу до доказів. Доступ обвинуваченого до доказів обвинувачення.  Можливості здійснення розслідування  стороною захисту. Клопотання щодо вилучення або включення доказів. Практичні підходи до скорочення числа проблем, включаючи забезпечення своєчасності та вирішення проблемних питань.