Національна школа суддів України

Перший східно-європейський та центрально-азіатський регіональний форум суддів щодо ВІЛ, прав людини і законодавства у цих галузях

3-4 жовтня 2019 року в Республіці Молдова Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН) організований та проводиться Перший східно-європейський та центрально-азіатський регіональний форум для суддів щодо ВІЛ, прав людини і законодавства у цих галузях. Від Національної школи суддів України участь у форумі бере начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, к. ю. н Ольга Шаповалова.

Модераторами заходу виступають Амітраджит Саха, керівник департаменту ПРООН з питань ВІЛ, здоров'я і розвитку для регіону Африки; Олена Вовк, технічний спеціаліст Спільної програми по ТБ, ВІЛ-інфекції і вірусним гепатитам, Європейське бюро ВОЗ; судді Ігорь Кірошка (Молдова), Айвар Кубатов (Киргизстан), Шароф Аланазарзода (Таджикістан), Олена Волкова та Оксана Коваль (Україна).

Метою форуму є створення можливості для колективного обговорення суддями останніх наукових, медичних та епідеміологічних досліджень, пов’язаних з профілактикою, лікуванням та доглядом за ВІЛ-інфікованими особами й особами, які хворіють на СНІД; організація дискусій з приводу останніх міжнародних і регіональних інструкцій щодо ВІЛ та супутніх захворювань; соціальних факторів, що підвищують вразливість осіб, які є носіями ВІЛ; питання захисту прав людини, обговорення у цьому контексті судових та законодавчих заходів, прийнятих у відповідь на ВІЛ на національному, регіональному та міжнародному рівні; обмін досвідом та шляхів подолання складнощів, що виникають в роботі, спрямованій на захист прав осіб, які є носіями ВІЛ та мають супутні захворювання.

Основною темою заходу були проблеми криміналізації передачі ВІЛ-інфекції, питання впливу в цьому контексті кримінальних законів на ключові групи населення, важливість стратегічних судових справ, моніторинг порушення прав людини та механізми правової допомоги особам, які є носіями ВІЛ і супутніх захворювань та страждають на СНІД.