Національна школа суддів України

Перспективні напрямки співпраці

28 квітня 2021 року в місті Києві ректор Микола Оніщук зустрівся з представниками Консультативної місії Європейського Союзу – керівником відділу з питань прокуратури та судової влади Франческо Флорітом, старшим радником з питань кримінального судочинства Гідо Ойстрішом, старшим радником з реформи законодавства Томасом Фланаганом та експертом з питань кримінального судочинства Юрієм Сівологою для обговорення подальшої співпраці Національної школи суддів України та КМЄС.

У зустрічі брали участь начальники відділів Тетяна Пустовойтова та Олександр Коротких, працівниця відділу міжнародного співробітництва Тіна Міндрул.

Під час зустрічі сторони домовилися зосередити спільні зусилля на організації та проведенні вебінарів за трьома напрямками: призначення покарання, укладення угод у кримінальних справах (беззастережне визнання обвинуваченим вини) та досвід функціонування судів присяжних в країнах Європи. Ці вебінари базуються на порівняльному аналізі досвіду різних країн із зазначених питань, аби судді мали можливість ознайомитися із сучасними моделями роботи судової системи в різних країнах. Було домовлено, що КМЄС найближчим часом підготує пропозиції щодо змістовної частини програм занять, визначиться з європейськими експертами та обере країни, досвід яких буде корисним для українським суддям.  

Сторони обговорили й інші напрямки співпраці, зокрема, продовження успішної взаємодії в рамках проекту “Роль слідчого судді” щодо розробки та запровадження  низки курсів для слідчих суддів, які вже реалізуються у програмах Національної школи суддів України та користуються великою популярністю серед суддів. На поточний рік заплановано розробка посібника з різних аспектів роботи слідчого судді.

Окрім цього, у ході зустрічі було погоджено питання стосовно продовження сприяння КМЄС у технічному забезпеченні безперебійного функціонування Zoom платформи, за допомогою якої Національна школа суддів України повноцінно без перерви та в карантинних обмеженнях проводить підготовку суддів, працівників апаратів судів і Служби судової охорони.