Національна школа суддів України

Підготовка до тренінгу для тренерів по комунікаційній діяльності прессекретаря суду

30 серпня 2021 року Національна школа суддів України за підтримки українсько–канадського проєкту “Підтримка судової реформи” провела організаційну зустріч напередодні тренінгу для тренерів  “Комунікація як засіб підвищення довіри до системи правосуддя”.

Тренінг розрахований на прессекретарів судів і відповідальних  за зв’язки із громадськістю та засобами масової інформації, і покликаний підготувати сучасних високоефективних фахівців з комунікацій для судової влади. Тренінг присвячений налагодженню ефективної співпраці суду з масмедіа, особливостям роботи з представниками ЗМІ, тайм-менеджменту прессекретаря, питанням оволодіння мистецтвом підготовки масмедійних текстів, комунікаційній тактиці суду у зв’язку з розглядом резонансних справ, як реагувати на фейки, неправдиву, недостовірну інформацію про суд, судовим комунікаціям в Інтернеті.  Його розробниками є досвідчені фахівці із судових комунікацій.

Керівниця групи розробників  тренінгу Оксана Шамрай акцентувала увагу на відмінності проведення очних та онлайн тренінгів, проведенні онлайн опитувань та роботі тренера в малих групах, на організаційних аспектах проведення, а також технічній складовій.

Тренінг для тренерів проведуть: Юлія Баранько, журналістка інформагентства «Нова Доба», авторка і очільниця проекту «Юридична грамотність на щодень» (за період професіональної діяльності обіймала посади: начальника відділу інформаційно-документального забезпечення Черкаського апеляційного суду, журналістки 5 каналу); Людмила Безусова-Попович, прессекретар Івано-Франківського апеляційного суду; Олена Волошко, головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області (за період професіональної діяльності обіймала посади: прессекретарки Полтавського апеляційного суду, керівника апарату суду); Ольга Давид, медіаекспертка, членкиня Національної спілки журналістів України (за період професіональної діяльності обіймала посади: прессекретарка Львівського апеляційного адміністративного суду); Лариса Крутень, головний спеціаліст із забезпечення зв'язків з засобами масової інформації П'ятого апеляційного адміністративного суду.

У підготовці матеріалів тренінгу для тренерів також узяли участь працівники відділу науково–методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування. До його проведення залучені працівники відділу Ольга Кузьміна та Ольга Серга.

Участь від українсько–канадського проєкту “Підтримка судової реформи” взяли координатор з питань комунікацій Дмитро Шинкарук та координаторка з організаційних питань Катерина Чепель.

Тренінг для тренерів  “ Комунікація як засіб підвищення довіри до системи правосуддя”  пройде  31 серпня 2021 року. Після цього він буде запроваджений у процес підготовки прессекретарів судів, які  зможуть оволодіти системою компетенцій і навичок роботи прессекретаря, організації свого робочого часу, роботи зі ЗМІ і журналістами, опановувати навички підготовки масмедійних текстів, що сприяють наданню об’єктивної інформації про діяльність суду для підвищення довіри до системи правосуддя.