Національна школа суддів України

Підготовка до впровадження курсів з метою захисту прав дітей

25 листопада 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України провела зустріч з представниками проекту “Вдосконалення системи захисту дітей по відношенню до дітей у конфлікті з законом в Україні” та Всеукраїнської фундації “Захист прав дітей”, у рамках співпраці з якими запланована підготовка суддів та працівників поліції з питань захисту прав дітей.

На початку зустрічі проректор Володимир Мазурок звернув увагу на важливість розробки та запровадження нового курсу з питань захисту прав дітей, який допоможе суддям краще зрозуміти практичні та психологічні аспекти ведення судового процесу при розгляді справ за участі дітей, що надасть додаткові гарантії захисту їх конституційних прав.

Представниці проекту з Нідерландів Шерон Детрік і Джоанну Тахапарі цікавилися досвідом та потребами Національної школи суддів у розробці та впровадженні програм підготовки суддів з питань захисту прав дітей.

У зустрічі брали участь суддів–викладачі Валерія Бабко, Ганна Шендрікова та Тетяна Штих, які розглядають справи за участі дітей. Судді поділилися своїм досвідом та окреслили актуальні питання, що виникають при розгляді   справ таких категорій.

Зустрічі передувало відвідування міжнародними експертами Шевченківського районного суду міста Києва, у ході якого вони ознайомилися з діяльністю суду, роботою ювенального судді та більш детально зрозуміли особливості розгляду справ, в яких зачіпаються інтереси дітей. Представниці проекту “Вдосконалення системи захисту дітей по відношенню до дітей у конфлікті з законом в Україні”  із Нідерландів мали змогу поспілкуватися з представником Шевченківського управління ювенальної превенції.

Отримана інформація допоможе міжнародним експертам краще підготуватися до проведення тренінгу для тренерів, проведення якого заплановано на 20–21 січня 2020 року, та низки тренінгів у Національній школі суддів України в першій половині наступного року.