Національна школа суддів України

Підготовка працівників архівної справи судів на відстані

23 жовтня 2015 року Національна школа суддів України провела в режимі відео конференції семінар з працівниками, які відповідають за веденні архівної справи в місцевих загальних та Апеляційному судах Київської області.

Вітальними словами семінар відкрив начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України Віктор Лисак, який довів до слухачів необхідність та перспективи проведення семінарів у формі відео конференцій.

Для проведення підготовки викладачем було запрошено заступника директора–головного зберігача фондів Державного архіву Київської області Галину Бойко.

У ході семінару Галина Бойко вдало розкрила основні питання щодо стандартизованих вимог обліку документів архіву, системи й порядку їх ведення, номенклатури архівних справ, термінів їх зберігання, порядку зберігання електронних документів, дисків, роз’яснила слухачам значення словосполучення “депоноване зберігання”, пояснила, які справи відносяться до категорії “унікальних”.

Викладач звернула особливу увагу слухачів, кожен з яких перебував у суді, в якому працює, на забезпечення збереженості архівних документів, організації роботи архіву, основних вимог до приміщень архіву, режимів збереження документів в архівах, обладнання архіву, розміщення справ в архівосховищах, перевірку наявності та стану справ, передавання справ на постійне зберігання, приймання-передавання справ під час зміни керівника архіву.

“У Ваших руках історія нашої державності. Від того, як Ви збережете документи свого суду, залежить його історія, що є дуже важливим для майбутнього покоління України”,- зазначила Галина Бойко.

Під час семінару викладач дала вичерпні відповіді на 30 запитань слухачів, а самі слухачі під час спілкування між собою на відстані висловили цілий ряд пропозицій щодо покращення роботи архівів судів та роз’яснень відомчих інструкцій.

Учасники семінару висловили готовність до подальшої співпраці для підвищення кваліфікації працівників архівів судів безпосередньо на своїх робочих місцях у режимі відео конференцій,  оскільки підготовка в такій формі проводиться без додаткових витрат на переїзд до центру підготовки.