Національна школа суддів України

Підготовка секретарів судового засідання в період карантину

19–22 жовтня 2020 року Чернівецьке регіональне відділення Національної школи суддів проводить онлайн підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів.

Навчальний захід відкрив директор Чернівецького регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Анатолій Огородник.

Підготовку секретарів судового засідання розпочато з обговорення проблемних питань щодо судових витрат. Суддя Чернівецького апеляційного суду Ігор Лисак розкрив питання щодо відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати.

У перший день підготовки під час відеозаняття головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцента, кандидата філологічних наук Оксани Кабиш  працівники апаратів судів удосконалили свої знання з етикету ділової мови, детально ознайомилися зі змінами та доповненнями українського правопису, з мовними засобами офіційно-ділового стилю та вимогами до підготовки й складання процесуальних документів.

Також слухачі прослухають лекції судді-викладача, секретаря судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Чернівецького апеляційного суду Онуфрія Колотила, під час яких ознайомляться з першочерговими заходами органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”.

З особливостями розгляду справ про адміністративні правопорушення та судовою практику застосування адміністративних стягнень ознайомить суддя Першотравневого  районного суду м. Чернівців Євген Нестеренко.

На питаннях формуванні цивільних, кримінальних та адміністративних справ, попередній підготовці судових справ до розгляду зосередить увагу головний спеціаліст  сектору по роботі з персоналом Територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області Іванна Долгальова.

З основними положеннями Закону України “Про захист персональних даних” ознайомить головний спеціаліст відділу роботи з кадрами прокуратури Чернівецької області Юрій Тюфтій.

Окрім того, секретарі судового засідання вивчать  актуальні питання про порядок подання та заповнення декларацій про доходи, дисциплінарної та матеріальної відповідальності державних службовців в контексті Закону України “Про державну службу”, підстави для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності та ін.

Кожному слухачу, який успішно пройде підготовку, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.