Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів

12 –16 червня 2017 року в  місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

У вступному слові  директор регіонального відділення Валентина Коржик зазначила, що програма підготовки передбачає проведення двох тематичних тренінгів на теми: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини” і “Суддівська етика. Доброчесність”.

Тренінг на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”  проведуть суддя Апеляційного суду Харківської області Віктор Яцина, суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці Лілія Гуцал, суддя Харківського окружного адміністративного суду Людмила Волкова, суддя господарського суду Луганської області Олена Фонова та суддя  Дзержинського районного суду
міста Харкова Денис Цвірюк. Під час тренінгу учасники ознайомляться зі змістом та структурою статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, виконають  практичні групові та індивідуальні завдання та пройдуть тестування за допомогою клікерів.

Для проведення тренінгу  на тему: “Суддівська етика. Доброчесність” запрошено суддю Харківського апеляційного адміністративного суду Зою Кононенко та суддю Дзержинського районного суду міста Харкова Тетяну Штих. Судді-учасники ознайомляться з поняттям природи суддівської етики, етичними принципами відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, основами етичної поведінки в судовій та позасудовій діяльності.

Крім того, 14 червня 2017 року учасники підготовки візьмуть участь в апробації  навчального курсу: “Процесуальний інститут слідчого судді: практика застосування. Обов’язки судді щодо захисту прав людини в контексті статті 206 КПК  України”, який організовано та буде проведено начальником відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддею Верховного Суду України у відставці Ольгою Шаповаловою.

Судді Апеляційного суду Харківської області Алла Котелевець, Володимир Плетньов та Лілія  Гуцал проведуть заняття з вивчення питань щодо особливостей розгляду певних категорій справ та застосування окремих законодавчих норм при здійсненні правосуддя. Провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов обговорить із суддями проблемні питання протидії катуванню в Україні та насильству в поліції.