Національна школа суддів України

Підготовка суддів окружних адміністративних судів

22–26 лютого 2016 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше (45 рік роботи).

Для проходження підготовки прибули 23 судді окружних адміністративних судів Дніпропетровської та Запорізької областей.

Відкриваючи підготовку, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила актуальність тем програми підготовки та зазначила важливість теми тренінгу: “Застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”, який буде проведено в рамках цієї підготовки.

Для проведення підготовки викладачами запрошено заступника голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Володимира Поплавського, суддів цього ж суду суду Андрія Щербака, Анатолія Коршуна, Ольгу Лукманову, Юлію Дурасову, Тетяну Ясенову, Олену Головко та  Олексія Кругового, суддів Дніпропетровського окружного адміністративного суду Інну Тулянцеву,  Василя Ількова та суддю Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська Вадима Лисенка.

У перший день підготовки Андрій Щербак ознайомить суддів з особливостями розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із застосуванням податкового законодавства. Це питання досить актуальне – на   сьогодні судді розглядають велику кількість адміністративних справ, пов’язаних  із поверненням з бюджету (відшкодуванням) податку на додану вартість та з реєстрацією податкових накладних в Єдиному реєстрі.

Анатолій Коршун розповість про докази та доказування в адміністративному судочинстві та проведе практичне заняття.

Про проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та місцевими загальними судами доповість Ольга Лукманова, зосередивши увагу слухачів на правових позиціях вищих судів та зарубіжному досвіді з цих питань.

Під час виступу Василя Ількова учасники підготовки дізнаються про моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки,  відео-, звукозапису, а також про транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.

Разом із Вадимом  Лисенком судді розглянуть питання щодо антикорупційного законодавства, застосування Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції” та про відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

Вагомим для підвищення професійної майстерності суддів буде виступ Сергія Уханенка, який розповість про мистецтво правового письма та процесуальне документування, докладніше зупинившись на видах судових рішень в адміністративних справах та на критеріях якісного судового рішення.

Окрім того, судді візьмуть участь у дискусії, що відбудеться після лекції Олени Головко, яка доповість про питання застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів.

Про актуальні питання застосування митного законодавства розповість Інна Тулянцева.

Важливим з огляду на практичну актуальність буде виступ Олени Дурасової щодо особливостей розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із земельними правовідносинами .

На практичному занятті разом з Володимиром Поплавським  слухачі дізнаються про особливості розгляду адміністративних спорів із відносин публічної служби.

Про дисциплінарну відповідальність суддів, про відповідальність судді за порушення присяги та про підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності більш докладніше розповість Олена Дурасова.

На заняттях Ольги Лукманової судді дізнаються про важливі особливості розгляду справ щодо виборчого процесу.

А про особливості розгляду адміністративних спорів щодо статусу іноземців, осіб без громадянства, біженців; осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту доповість досвідчений викладач Олексій Круговий.

Значну увагу буде приділено питанню щодо підстав та меж втручання адміністративних судів в адміністративний розсуд суб’єктів владних повноважень. Це питання висвітлить Тетяна Ясенова.

Крім того, 24 лютого 2016 року в рамках підготовки суддів окружних адміністративних судів судді-тренери Володимир Поплавський, Сергій Уханенко, Василь Ільков та Андрій Нижний проведуть тренінг за окремою програмою на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”. Під час тренінгу судді розглянуть питання щодо підстав втручання держави у права, гарантовані Конвенцією, та ознайомляться з позитивною та негативною практикою використання рішень Європейського суду з прав людини.