Національна школа суддів України

Підготовка суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів

22–26 березня 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів

Підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів відкрив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук. У виступі ректор наголосив, що підготовка фактично повністю перейшла на використання інтерактивних, практично орієнтованих методів суддівської освіти. Зміст навчальної програми підготовки суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів сприятиме удосконаленню професійного рівня суддів. Ректор розповів про технології навчання у Національній школі суддів України та окреслив аспекти діяльності щодо модернізації підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів. 

Микола Оніщук зазначив, що змістовним і корисним для слухачів буде спілкування з суддями Верховного Суду у складі Касаційного кримінального суду, представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, судовим експертом, авторитетними науковцями. Національна школа суддів України традиційно застосовує інтерактивні форми навчання за допомогою мінілекцій, обговорень, дискусій, ефективними є і тренінгові форми навчання. У межах програми підготовки передбачено проведення апробації тренінгу “Забезпечення стандартів прав людини, передбачених ст. 5 ЄКПЛ, під час перегляду ухвал слідчих суддів та суду в апеляційному порядку” та тренінг “Актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді”. Ректор наголосив, що діяльність Національної школи суддів України спрямована на виконання стратегічних напрямів та основних завдань, які визначені стратегією розвитку суддівської освіти в Україні на 20212025 роки.

Розпочав підготовку інтерактивною лекцією професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, доцент, кандидат юридичних наук Ростислав Марчук стосовно дотримання вимог антикорупційного законодавства та застосування антикорупційного законодавства щодо державних службовців органів судової влади. Доповідач окреслить особливості та типові помилки електронного декларування.

Виступ судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, секретаря Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Василя Огурецького присвячений обговоренню актуального питання відносно застосування норм кримінального права при розгляді проваджень про кримінальні проступки.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014-2018 р.р.), адвокат  Жанна Лук’яненко спрямує увагу слухачів на застосування статей 2, 3, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя.

Суддя Верховного Суду у складі Касаційного кримінального суду Сергій Фомін зосередить увагу суддівської аудиторії на актуальних питаннях стосовно доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції та проаналізує рішення ЄСПЛ Чжан проти України, Бондар проти України, Якуба проти України.

Предметом обговорення судді Верховного Суду у складі Касаційного кримінального суду, доктора юридичних наук Олександри Яновської проблемні аспекти забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист. Викладачка розкриє особливості проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлана Яковлєва у виступі розгляне важливу світову проблему стосовно кримінальних проваджень, пов’язаних із торгівлею людьми.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Чумаченко запропонує розглянути особливості врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності судді.

Судовий експерт ТОВ “Експертно- дослідної служби України” Олексій Віхляєв зосередить доповідь на актуальних питаннях призначення та проведення судових експертиз у кримінальних справах.

Зацікавить суддів інформація заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, доктора психологічних наук Андрія Маслюка щодо запобігання розвитку професійного вигорання.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.