Національна школа суддів України

Підготовка суддів Вищого антикорупційного суду триває

22 лютого 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні продовжила підготовку суддів Вищого антикорупційного суду.

Другий день занять відкрили модератори – начальниці відділів науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Оксана Шамрай і наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей.

Програмою підготовки передбачено продовження тренінгу з питань кримінального права і процесу, що складався з двох сесій. Тренінг провели декан факультету № 1 Інституту з підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Львівського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Руслан Шехавцов та доцент кафедри судоустрою та прокурорської діяльності Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, доктор юридичних наук, доцент Андрій Лапкін.

У межах третьої сесії значна увага викладачів була приділена обговоренню низки питань відносно розгляду клопотань, включно щодо негласних слідчих дій, з особливою увагою до стандартів доказування (для слідчих суддів), допустимості/оцінки доказів, отриманих в результаті різноманітних слідчих дій, включно з використанням записів, зроблених не слідчими органами та синхронізації підходів до застосування угод про визнання винуватості. У наступних доповідях викладачі розглянули правові аспекти відкриття та закриття кримінального провадження, обвинувачення vs гоніння: лінії розмежування. Також були окреслені правила і норми поведінки, яких має дотримуватись суддя: судова етика, чесність, запобігання і врегулювання конфлікту інтересів.

Презентації викладачів наступної сесії підпорядковані розкриттю та обговоренню важливих і актуальних питань стосовно синхронізації підходів щодо арешту майна та інших заходів захисту/безпеки, стандартів захисту прав людини у справах, пов’язаних з корупцією, застосуванню примусових заходів медичного характеру. Слушним та корисним був практичний розгляд підходу ЄСПЛ до питання про затягування розгляду справи, з особливим акцентом на дії захисту.

Під час спілкування судді ознайомилися із міжнародними стандартами і найкращою практикою стосовно заочних судових процесів, включаючи проблемні питання, пов’язані з оголошенням втікача в розшук. Доповідачі надали суддям важливу інформацію щодо проблемних аспектів звернення до міжнародної правової допомоги.

У заключній частині підготовки другого дня учасники та учасниці обмінялися думками стосовно тем виступів спікерів, а модератори підвели підсумки роботи.

Повний текст програми тижневої підготовки можна переглянути за посиланням.