Національна школа суддів України

Підготовка суддів, які працюють у місцевих загальних судах менше двох років

Підготовка суддів, які працюють у місцевих загальних судах менше двох років

 

13 – 24 жовтня 2014 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, яких призначено на посаду судді вперше (1-2 рік роботи).

Підготовку проходять 25 суддів місцевих загальних судів, яких призначено на посаду судді вперше (1-2 рік роботи), Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей. Переважна більшість цих суддів ще не склала Присягу судді.

Проводять підготовку досвідчені викладачі – судді, заступники голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірина Живоглядова та    Вікторія Міхеєва, судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Віра Гайдук, Катерина Чернусь, Ніна Коваленко, Олена Джерелейко, Василь Коваленко, Василь Зайцев, Олексій Осіян, Роман Мудрецький, Вікторія Васецька та кандидат юридичних наук Сергій Риб’янець, суддя Артемівського районного суду м. Луганська Тетяна Селезньова, заступник директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров’я України, кандидат медичних наук Сергій Шум.

Судді вивчають антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні; виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”, відповідальність суддів за вчинення корупційних правопорушень, практику Європейського суду з прав людини у справах проти України. Вони ознайомилися з практикою Європейського суду з прав людини та її застосування судами України під час розгляду кримінальних справ, рішеннями Європейського суду з прав людини проти України.

На заняттях судді обговорюють актуальні питання, які виникають у процесі здійснення судочинства при застосуванні:

-  Кримінального процесуального кодексу України 2012 року;

-  сімейного та цивільного законодавства;

-  земельного законодавства тощо.

Поглиблене вивчення особливостей психічних розладів, що зумовлюють суспільну небезпеку особи та впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними із слухачами буде заступник директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров’я України, кандидата медичних наук Сергій Шум.

У рамках цієї підготовки відбувся семінар на тему: “Написання судових рішень у кримінальному і цивільному судочинстві”, організований з Координатором проектів організації безпеки та співробітництва в Європі в Україні

Під час цього семінару були розглянуті загальні підходи до написання судових рішень у цивільному та кримінальному процесі, вивчено міжнародні стандарти що регламентують забезпечення законності, обґрунтованості та справедливості судових рішень, проведено аналіз вибраних судових рішень крізь призму критеріїв їх якості (з кожної категорії справ – кримінальні та цивільні справи), надані роз’яснення щодо додаткового рішення, виправлення описок і арифметичних помилок.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечує Дніпропетровське регіональне відділення Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник).