Національна школа суддів України

Підготовка тренінгу із протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом

11 червня 2020 року відбулося чергове онлайн засідання робочої групи Національної школи суддів України з підготовки навчального курсу (тренінгу) “Судовий розгляд кримінальних проваджень щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”.

Відкриваючи захід, проректор Наталія Шукліна поділилася планами щодо напрацювання матеріалів тренінгу, встановила строки для направлення таких матеріалів, повідомила про завдання, які постають перед членами робочої групи в процесі підготовки навчальних сесій, а також привітала нового члена робочої групи – суддю з Бельгії Тео Білля, який як міжнародний експерт з питань протидії відмиванню коштів у червні 2020 року долучився до робочої групи.  

Заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко доповів про методологію створення тренінгу та його навчальні цілі.

Заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Марина Самофал зупинилася на досвіді створення навчального курсу з легалізації доходів, який Національна школа суддів України мала у 2018 році, ще до кардинального оновлення законодавства у цій частині.

Керівник проєкту РЄ/ЄС “Посилення заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” Сергій Рибченко повідомив про плани щодо залучення міжнародного експерта до співпраці та завдання, які перед ним поставлені.

Національний експерт проєкту Тетяна Дмитренко доповіла про результати аналізу судової практики та новел українського законодавства щодо відмивання доходів (майна), а також запропонувала до обговорення суддями практичні питання розгляду кримінальних проваджень за статтею 209 КК України.

Міжнародний експерт проєкту Тео Білль поділився досвідом щодо проведення подібного тренінгу для бельгійських суддів, а також зробив презентацію власної візії щодо структури і змісту навчального курсу (тренінгу).

До змістовної дискусії щодо напрацювання навчальних матеріалів долучилися судді-тренери Петро Заруба з Дарницького районного суду м. Києва та Микола Місечко з Оболонського районного суду м. Києва.

Наступне засідання робочої групи заплановано провести у липні 2020 року.


Довідково:

Онлайн зустріч відбулася через веб-платформу Ради Європи BlueJeans.

Підтримку у створенні матеріалів тренінгу Національній школі суддів України надає проєкт РЄ/ЄС “Посилення заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні”.

Міжнародний експерт проєкту Тео Білль має понад 13 років суддівського стажу, 10 років є слідчим суддею, наразі є головою місцевого суду. Він 15 років викладає курси щодо фінансових розслідувань і відмивання коштів у Магістратській школі в Бельгії та є тренером Європейської мережі закладів суддівської освіти (EJTN) з цих питань.