Національна школа суддів України

Підготовка висококваліфікованих кадрів для системи правосуддя

12–16 листопада  2018 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку відкрила заступник директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій.

Для проведення підготовки запрошено суддів Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрія Колотила, Наталію Половінкіну, суддю у відставці Володимира Міцнея.

Розпочалась  підготовка суддів з проведення інтерактивної лекції Наталії Половінкіної щодо судової практики  розгляду  спорів,  які  випливають  із  кредитних правовідносин.

Онуфрій Колотило розповість про особливості розгляду кримінальних справ про корупційні злочини та справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, та ознайомить із судовою практикою щодо відповідальності за корупційні правопорушення і правопорушення, пов’язані з корупцією.

Відповідно до стандартизованої програми в межах  підготовки буде проведені тренінги на теми: “Особливості розгляду трудових спорів” та “Особливості здійснення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх” .

Основне завдання тренінгів виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання.

Мета тренінгу “Особливості розгляду трудових спорів” – формування правових знань з основних питань, що виникають у сфері застосування норм трудового законодавства та судової практики при розгляді трудових спорів, уміння правильного застосування нормативно-правових актів та судової практики у спорах, що виникають під час розгляду трудових спорів.

Для проведення зазначеного курсу  запрошено Валентину Чупікову та суддю Першотравневого районного суду міста Чернівців Наталю Піхало.                                   

Програмою тренінгу  передбачено знайомство з основними  нормативно-правовими актами та судовою практикою, що регулюють трудові правовідносини, визначення основних юридичних  понять і категорій у сфері трудового законодавства,  формування навичок  правильно їх застосовувати, а також  удосконалення навичок роботи з нормативно-правовими актами.

Навчальний курс “Особливості здійснення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх”  проведуть тренери, які пройшли підготовку на тренінгу для викладання цього курсу – суддя Першотравневого районного суду міста Чернівців Євген Нестеренко  та суддя Шевченківського районного суду міста Чернівців Ляля Ярема.

Мета  цього тренінгу – надання практичних порад та рекомендацій щодо особливостей кримінального провадження  стосовно неповнолітніх з метою забезпечення ефективної участі останніх у провадженнях, урахування їх психологічних та інтелектуальних відмінностей, розуміння та застосування національного законодавства та норм міжнародного права, які спрямовані на досягнення найкращих інтересів неповнолітніх, і принципу їх реабілітації та перевиховання.

Учасники тренінгу удосконалять навички правильного використання принципів міжнародного права та практики ЄСПЛ, які є джерелом права для України, під час розгляду справ зазначеної категорії; забезпечення ефективної участі неповнолітніх у кримінальних провадженнях; урахування факторів, які мають забезпечити розгляд справи протягом розумного строку; призначення покарання, необхідного й достатнього для виправлення і перевиховання неповнолітнього правопорушника тощо.

Після закінчення заходу учасники  підготовки  поділяться враженнями та висловлять свої побажання та пропозиції.