Національна школа суддів України

Підготовка якісних проектів судових рішень в адміністративному процесі

21 – 25 жовтня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Вітальними словами захід відкрив начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак.

Розпочато підготовку з інтерактивної лекції судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко щодо основ тайм менеджменту, під час якої учасники дізналися про методики оптимізації робочого часу та принципи його ефективного використання.

Викладачка  зосередила увагу на правилах поведінки працівників суду, професійній етиці, правилах дрес-коду та надала практичні рекомендації щодо їх дотримання як під час виконання посадових обов’язків, так і в позаробочий час та посилення, таким чином, авторитету судової влади.

Про основи правового письма та процесуального документування, нові стандарти судово-процесуального документування, особливості та зміни в Українському правописі слухачам розповість головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш.

Професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат юридичних наук, доцент Ростислав Марчук ознайомить учасників із загальними засадами антикорупційної політики, детально зупиниться на положеннях законодавчих обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, а також окреслить обмеження, визначені законодавством для державних службовців щодо одержання подарунків. Викладач  обговорить із присутніми поняття конфлікту інтересів, критерії визначення та розмежування потенційного та реального конфлікту. Учасники подискутують щодо способів запобігання та врегулювання конфлікту інтересів,  розглянуть зміни, прийняті до Закону України “Про запобігання корупції”.

Пізнавальним та актуальним буде виступ заступника керівника апарату Вищого антикорупційного суду Оксани Літвінової стосовно концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, функціонування основних її модулів, особливостей роботи з підсистемою електронного суду та принципів роботи з електронною справою.

Судову практику в податкових спорах слухачі обговорять із суддею окружного адміністративного суду міста Києва, кандидатом юридичних наук Костянтином Пащенком, а  суддя Київського окружного адміністративного суду Олена Терлецька виступить із актуальною темою щодо написання судових рішень в адміністративному судочинстві, вимог до їх структури, стилю та  мовного оформлення.  Присутні отримають практичні поради щодо  принципів підготовки якісних судових рішень, порядку ухвалення судового рішення в адміністративній справі, оскарження та набрання ним законної сили, виправлення описок і очевидних арифметичних помилок та роз’яснення судового рішення.

На завершення підготовки учасники матимуть можливість подискутувати з викладачами, поділитися власними думками та отримати відповіді на актуальні запитання від досвідчених викладачів.