Національна школа суддів України

Підсумки першого дня підготовки суддів ВАКС

21 лютого 2022 року завершився перший день із тижневої підготовки суддів Вищого антикорупційного суду, яку проводить Національна школа суддів України у співпраці з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні за підтримки експертів програм/проєктів міжнародної технічної допомоги.

Модераторами першого навчального дня були проректор Наталія Шукліна та заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова.

Перший тренінговий день проведено фаховою командою у складі професора кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету, доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента Національної академії правових наук України Вячеслава Навроцького, професора кафедри кримінального та кримінально-процесуального права факультету правових наук Національного університету “Києво-Могилянська академія”, директора з наукового розвитку і члена правління Центру політико-правових реформ, доктора юридичних наук, професора, заслуженого юриста України Миколи Хавронюка, голови Громадської організації “Інститут законодавчих ідей”, керівника аналітичного напрямку (антикорупційна експертиза законопроектів та policy-аналіз) Тетяни Хутор та голови правління приватної установи “Центр українських правових досліджень”, доктора юридичних наук, професора Олени Шостко.

Упродовж першої сесії увага суддів була акцентована на проблемних аспектах та особливості призначення покарання, звільнення від кримінальної відповідальності та покарання за статтями 191 Кримінального кодексу, 364 КК, 368 КК, 369 КК, 369-2 КК, що підпадають під юрисдикцію ВАКС.

Друга сесія була присвячена розгляду спільних та відмінних ознак легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом (стаття 209),  включно з відмежуванням від злочинів, передбачених статтями198 та 306 КК, незаконного збагачення (стаття 368-5) та цивільної конфіскації необґрунтованих активів. Також предметом обговорення були питання правової бази та практичних проблем захисту викривачів, встановленої практики та стандарти цивільної конфіскації, міжнародні зобов’язання України у сфері протидії корупції. Крім того, судді ознайомилися з кращими практиками та міжнародними стандартами з питань повернення активів.

Наприкінці першого дня підготовки учасники та учасниці мали можливість подискутувати й обмінятися думками щодо питань, які були представлені викладачами.    

Повний текст програми тижневої підготовки можна переглянути за посиланням.