Національна школа суддів України

Підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів

24-28 квітня 2017 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив суддів з метою, програмою та регламентом роботи заходу.

Під час підготовки суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Олена Кононенко обговорить із суддями проблемні питання щодо судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції та провадження у справах про адміністративні правопорушення. Судді згаданого вище суду Ніна Коваленко, Василь Коваленко та Наталія Онушко зосередять увагу на особливостях розгляду кримінальних проваджень з обвинувачення у вчиненні кримінальних правопорушень неповнолітніми особами,  проблемних питаннях щодо розгляду справ зі злочинів проти основ національної безпеки України та щодо підготовчого провадження і його ролі в забезпечення ефективного та якісного розгляду кримінальної справи.

Цікавими та корисними будуть лекції суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Вікторії Міхеєвої та Сергія Риб’янця щодо провадження в цивільній справі в суді першої інстанції, захисту права власності в цивільному судочинстві,  особливостей розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними та щодо розгляду кримінальних справ судом присяжних.

Разом із доцентом кафедри української мови Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидатом філологічних наук Неоніллою Баракатовою судді удосконалять свої знання з українського ділового мовлення і правового письма.

Про напрямки розвитку судової експертизи, призначення і проведення експертиз у цивільних і кримінальних справах розповість заступник директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Надія Кушакова.

Позитивні відгуки та багато запитань для обговорення викликає лекція судді Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська Вадима Лисенка щодо дотримання норм антикорупційного законодавства. Підготовка суддів буде проходити із застосуванням інтерактивних лекцій із демонстраціями презентацій Power Point, модерованих дискусій тощо.

У межах цієї підготовки заплановано проведення двох тренінгів. Тренінг на тему: Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини проведуть суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Василь Ільков, суддя господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний і суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Вікторія Міхеєва. Під час тренінгу судді прослухають лекцію щодо змісту та мети статті 1 Першого протоколу, основних принципів, понятійного апарату та критеріїв втручання. Крім цього, судді пройдуть тестування за допомогою клікерів та виконають практичні завдання.

Тренінг на тему: “Професійна психологічна адаптація до суддівської діяльності” проведуть суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Вікторія Міхеєва та суддя господарського суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Вікторія Ярошенко. Значну частину тренінгу буде приділено виконанню  практичних вправ і обговоренню проблемних ситуацій.

Після завершення підготовки буде проведено анкетне опитування суддів.