Національна школа суддів України

Підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів

20–24 лютого 2017 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів (понад 3 роки  роботи).

Для проходження підготовки прибув 21 суддя Дніпропетровського, Донецького, Запорізького та Кіровоградського окружних адміністративних судів.

Відкриваючи підготовку, суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у відставці Олександр Мартиненко, голова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун, заступник голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Андрій Суховаров детально зупинилися на поточному етапі судової реформи, конституційних та законодавчих змінах у системі правосуддя та зосередили увагу суддів на змінах у системі організації судової влади. Директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський ознайомив з метою та регламентом роботи заходу і  підкреслив важливість тем, передбачених програмою підготовки.

Ефективність проведення занять забезпечать досвідчені судді, провідні науковці та фахівці з окремих питань: заступник голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Андрій Суховаров,  судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Наталія Баранник, Юлія Дурасова, Андрій Щербак, Ольга Лукманова, доцент кафедри загальної та медичної психології Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Вікторія Корнієнко, керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова та директор Дніпропетровського регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук Володимир Поплавський. Заняття буде проведено із застосуванням інтерактивних методів: інтерактивних лекцій із демонстраціями презентацій Power Point тощо.

Під час проведення підготовки Юлія Дурасова розповість про принципи адміністративного судочинства як гарантії захисту прав людини;  Володимир Поплавський обговорить зі слухачами проблемні питання, що виникають при розгляді спорів із приводу прийняття на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби; Андрій Суховаров розгляне питання щодо особливостей розгляду спорів за участі Уповноваженого представника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та докази в адміністративному судочинстві.

Разом із Ольгою Лукмановою судді обговорять проблеми перегляду судових рішень в адміністративних справах, особливості апеляційного провадження та підстави і порядок провадження за нововиявленими обставинами.

Цікавими та корисними будуть лекції Вікторії Корнієнко щодо психологічної адаптації до професії судді та запобігання розвитку професійного вигорання. Питання  щодо комунікацій у судовій владі висвітлить Світлана Торопчина-Агалакова. 

У межах підготовки заплановано проведення 3 тренінгів на теми: “Суддівська етика. Доброчесність”, “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики ЄСПЛ для суддів адміністративної спеціалізації”, “Розгляд земельних спорів у адміністративних судах”. За результатами тренінгів буде проведено оцінювання суддів та, з метою зворотного зв’язку,  анкетні опитування суддів, які брали участь у цих тренінгах.